SPIEK CZY GRANIT…
Gresy wielkoformatowe popularnie zwane spieki kwarcowe to produkt bardzo dobrze znany w Polsce. Są one dużo bardziej odporne i zdecydowanie trwalsze niż granit. Spieki, mają wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne. Trudno jest je trwale uszkodzić. W przeciwieństwie do blatów granitowych, które po kilkunastu latach będą nosiły pewne ślady użytkowania w postaci drobnych rys i delikatnych przebarwień (możliwe do odnowienia przy użyciu odpowiednich środków i polerowania) spiek nawet po wielu latach nie będzie nosił tak widocznych śladów.
Warto, również zwrócić uwagę, że blaty ze spieków kwarcowych charakteryzują się zdecydowanie mniejszą wagą niż kuchenne blaty granitowe. W przypadku niektórych inwestycji nie ma możliwości korzystania, z różnych przyczyn, ze zbyt ciężkich materiałów. W tym momencie z pomocą przychodzą nam blaty kwarcowe, które charakteryzują się jeszcze lepszą trwałością niż kamień naturalny, a ważą zdecydowanie mniej.
W zdecydowanej większości najnowszych aranżacji i realizacji widać fascynację kolorem szarym i białym. W co drugim projekcie widać dominację tych dwóch kolorów. W przypadku stylu nowoczesnego ta moda jest jeszcze bardziej widoczna. Przy takim trendzie jest ogromny popyt na kuchenne blaty w kolorze białym. Niestety granit nie występuje w kolorze białym natomiast marmur, nie nadaje się na blat kuchenny. Tutaj również przychodzą nam z pomocą spieki kwarcowe, które występują w perłowobiałym kolorze i łączą go z trwałością granitu.
Trzeba również pamiętać, że granit należy do materiałów o niskiej chłonności i bardzo ciężko jest go przebarwić. Ale nadal jest to możliwe, zwłaszcza przez tłuszcze. Widać to szczególnie w miejscach, gdzie blaty granitowe są blisko grilla, lub płyt kuchennych. Tam najczęściej dochodzi do przebarwień spowodowanych przez tłuszcz. Spieki kwarcowe jeszcze lepiej niż granity radzą sobie z nasiąkliwością. Tutaj w zasadzie nie ma możliwości, aby blat się kiedykolwiek przebarwił!